BLOG: Beter een goede buuf dan een verre vriend

Beter een goede buur dan een verre vriend, een bekend gezegde. Voor ons (mij, mijn zusje en mijn ouders) geldt: beter een goede buuf dan een verre vriend. Wij hebben namelijk zo’n buurvrouw. Ze woont al naast ons sinds mijn ouders 20 jaar geleden hierheen verhuisden. Nog steeds komt ze op onze verjaardagen en nog steeds ga ik mee naar haar verjaardag. Toen ik klein was, moest ik altijd een briefje brengen met tien dingen die ik voor mijn verjaardag wilde hebben. Toentertijd was dat geen probleem. Barbies, poppen, fotolijstjes, buitenspeelspullen, ik vond het allemaal leuk. Naarmate ik ouder werd, veranderden de cadeaus in armbanden, kettingen en oorbellen. Maar tijdens de middelbare school werd het steeds moeilijker om tien dingen te verzinnen. Buurvrouw had ook al gezegd dat dat helemaal niet meer nodig was nu, maar tradities zijn er om te eren! Dus breng ik nog ieder jaar een lijstje. Wel ingekort tot drie opties. Meestal drie boeken die ik graag zou willen hebben, want lezen vind ik heerlijk! Vooral spannende krimi’s.

Af en toe ga ik ook gewoon even langs op de thee. Even bijkletsen. Je komt er nooit weg zonder eerst flink verwend te zijn met koekjes en chocola. Lief en leed worden gedeeld.

“Hoe gaat het met je werk Sanne?”
“Prima buurvrouw, gaat zijn gangetje.”
“Heb je nou al een vriendje?”
“Nee, ik heb nog geen vriendje.”
“Ach meid, je bent pas 23, tijd zat! Nog roddels die ik niet weet?”
“Ik kan zo snel niets bedenken.”
“Ach, waar zullen we het dan eens over hebben, weet je nog iets leuks te vertellen?”

Voor je het weet zijn er uren verstreken. Heerlijke uren wel te verstaan, want zonder buurvrouw zou het maar een saaie boel zijn naast ons. Vaak bespreken we dingen die in het nieuws zijn. Zaken als oorlog, armoede en andere ellende. Na een tijdje zegt ze dan altijd resoluut: “Laten we het nu over leuke dingen hebben. Want die gebeuren óók in de wereld, echt waar!” Geweldig vind ik dat. Altijd het goede en positieve weten te zien. Want: “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd Sanne.” “Inderdaad buurvrouw.”

Iets nieuws van de laatste tijd is onze dagelijkse krantenruil. Zij heeft een abonnement op Het Parool, en ik op De Volkskrant. Op een gegeven moment zat er op Het Parool een notitieblaadje vast met een paperclipje. “Ik ben een paar dagen uit logeren, willen jullie de post doen. Het Parool mogen jullie meteen meenemen.” De ideale manier om berichten over te brengen blijkt! Met regelmaat vinden we nu mededelingen terug op de krant. Zo buurvrouw! Dat mijn abonnement inging, was het mijn beurt om buurvrouw een paperclip-notitie te bezorgen. Dit wordt ongetwijfeld een nieuw gespreksonderwerp wanneer ik weer een keer op visite kom.

En zo zijn er nog vele dingen te noemen, die mijn buurvrouw uniek maken! Wat te denken van de taart die we ieder jaar met kerst krijgen. Of van het feit dat toen ons konijn op sterven lag, ze à la minute alles liet vallen om ons zo snel mogelijk naar de dierenarts te racen? Het feit dat als je geopereerd bent, ze langskomt met een bloemetje en lieve woorden. Dat ze op mijn plannen om ooit naar Australië te gaan, steevast zegt: “Als je maar wel weer terugkomt.” Dat toen haar zus overleed, een net zo aardig mens als zij, ze me uitnodigde om te kijken of ik nog spulletjes van haar wilde voor mijn uitzet. Want Ria zou dat fijn gevonden hebben.

Wat moet je daar nou op zeggen? Beter een goede buuf dan een verre vriend! Echt wel! Onze buuf is gewoon goud waard. Ik hoop dat ze ooit de gelegenheid krijgt om te zeggen: “Sanne wat een leuke vriend heb je” en “Welkom terug uit Australië.” Dat ik haar kan uitnodigen voor mijn house warming en ze kan zien waar Ria’s spulletjes staan. Maar bovenal dat ze voorlopig nog heel lang naast ons blijft wonen en dat ik nog vele gesprekken en paperclip-notities mag verwachten.

Advertenties

3 Comments on “BLOG: Beter een goede buuf dan een verre vriend

  1. Zelfs opa zou trots op je zijn geweest! (ik wist al dat je hart op de goede plek zit)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: