Voorjaarseditie buurtblad Boven de Baandert

Sinds maart 2014 ben ik op vrijwillige basis reserve vormgeefster van het buurtblad Boven de Baandert in Heemskerk. De buurt Boven de Baandert bestaat uit de wijken Rendorppark, Breedweer, De Maer, De Die en het industrieterrein/ bedrijventerrein Tolhek en De Trompet. Vier keer per jaar, ieder jaargetijde één, geeft de gemeente in samenwerking met Stichting Welschap Welzijn in alle wijken van Heemskerk een eigen buurtblad uit.

Alle buurtbladen verschillen van elkaar wat betreft vormgeving en stijl. De bladen worden door vrijwilligers gemaakt die soms ook grafisch werkzaam zijn in het dagelijks leven, maar veelal ook niet. De huidige vormgeefster wilde graag een reserve vormgeefster voor het geval zij een keer niet kan. In het buurtblad stond een oproepje en daar heb ik vervolgens op gereageerd. Het klikte meteen met de huidige opmaakster, een gepensioneerde dame. Samen hebben we de vaste stijlelementen doorgenomen en heb ik een ochtend meegekeken met hoe zij te werk gaat. In overleg besloten we voor het voorjaarsnummer allebei een blad te maken. Zo kon ik oefenen en was er in ieder geval ook een backup voor als ik het toch te druk zou krijgen.

Ondanks dat ik wel de vaste stijlelementen heb aangehouden, heb ik mezelf ook wat creatieve vrijheid toebedeeld. De voorkant, achterkant, inhoudsopgave en puzzelpagina zijn altijd hetzelfde en daar heb ik ook niets aan veranderd. Ook de vaste kopjes van de artikelen en het lettertype heb ik natuurlijk zo gelaten. Wel heb ik de foto’s minder laten vervagen, iets wat de andere vormgeefster veel heftiger doet, en heb ik met kleuren gewerkt. De kleuren zijn afgeleid uit de foto’s die bij een artikel horen. Wat betreft de foto’s, probeer ik altijd één of twee sprekende beelden te gebruiken in plaats van heel veel kleine beelden. Dat geeft voor mijn gevoel meer impact dan allemaal versnipperde beeldjes. Als ik meerdere foto’s gebruik, probeer ik altijd een blok te creëren om zo de pagina rustig en overzichtelijk te houden.

Uiteindelijk hebben we beide versies naar de opbouwmedewerkster van Welschap Welzijn gestuurd met de mededeling dat zij de leukste mocht kiezen. We kregen een mailtje terug dat ze beide edities erg mooi vond en er eentje had doorgestuurd naar de gemeente. Maar welke dat was, bleef geheim. Totdat 22 mei ineens mijn versie op de deurmat bleek te liggen! Enorm leuk natuurlijk! Hieronder is het blad in PDF te lezen en bekijken.

Buurtblad Boven de Baandert voorjaar 2014

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: