Roadtrip door Schotland

Woeste natuur, kastelen, Lochs en Highlanders

Glenfinnan, Schotland | © Sanne van der Valk

Schotland is ideaal voor een roadtrip avontuur. Rijd in je eigen tempo door het gevarieerde landschap vol glooiende heuvels, woeste bergen, bruisende steden en natuurlijk de blauwe Lochs.

We hebben voor ons roadtrip avontuur 2 verschillende huisjes gehuurd, eentje in de buurt van Falkirk en eentje midden in de Schotse Hooglanden, in Aviemore. Daarvandaan hebben we iedere dag een autoroute uitgestippeld. Hieronder een mix van steden, kastelen en natuur die wij hebben bezocht tijdens onze 2 weken in Schotland.

Edinburgh

Panorama van Edinburgh vanaf de muren van Edinburgh Castle. | © Sanne van der Valk

De onderste helft van Schotland wordt gekenmerkt door glooiend heuvellandschap en het merendeel van de grote steden. Goed startpunt is de hoofdstad Edinburgh, vol geschiedenis en omringd door natuur. Edinburgh Castle torent hoog boven de stad uit en zit barstensvol geschiedenis. Je bent er zo het merendeel van de dag door de oude gebouwen en kamers aan het struinen. Hier kun je ook de Schotse “Crown Jewels” bekijken, de kroonjuwelen van de vroegere Schotse koningsleden. waaronder die van Mary, Queen of Scots.

De Schotse geschiedenis is nauw verweven met de Engelse. Een echte haat-liefde verhouding. De Engelse Kroon is er verantwoordelijk voor geweest dat de Schotse clans en cultuur bijna zijn uitgeroeid. De strijd tussen de twee was bloedig en wreed. Overal in Schotland vind je verwijzingen naar verzetshelden en de gevechten terug. Wie de Schotse serie Outlander volgt, zullen sommige plekken en namen heel bekend voorkomen.

Edinburgh heeft ook een grote botanische tuin aan de buitenrand van de stad. Wij zijn erheen gelopen, maar je kunt ook met de bus. In de tuinen staan allerlei planten en sta je oog in oog met de eekhoorns die er wonen. Heerlijk om even tot rust te komen na de drukte bij Castle Hill. Ze hebben er een restaurant en leuke winkel waar je allerlei bloemzaden en planten kunt kopen.

© Sanne van der Valk

Tip: koop een Explorer Pass!

  • Ben je van plan meerdere kastelen te bezoeken in Schotland? Dan kunnen de toegangskosten best oplopen. Wij hebben een Explorer Pass gekocht. Hiermee kun je voor een vast bedrag, ruim 70 kastelen bezoeken. Er zijn twee types: eentje die 5 dagen geldig is en eentje die 14 dagen geldig is. Lees er hier meer over. Je kunt hem online kopen of aan de ticketbalie bij de meeste kastelen zelf.

Fallkirk

Een stukje hedendaagse geschiedenis en bouwkundig meesterwerk is te vinden in Falkirk. Het Falkirk Wheel is een roterende bootlift die de kanaalboten van het lager gelegen kanaal, omhoog tilt naar de 35 meter hoger gelegen kanalen. In 2002 werd het geopend door de Koningin van Engeland en het is de enige in zijn soort. Als toerist kun je met een boot een tocht over de kanalen maken en het Falkirk Wheel zelf ervaren.

Vanaf het Falkirk Wheel kun je lopend of fietsend naar het Helix Park waar de Kelpies staan. Twee enorme paardenhoofden van metaal. Omdat het regende, zijn wij met de auto gegaan en hebben bij het stadion geparkeerd. De Kelpies zijn een verwijzing naar de Schotse werkpaarden die vroeger langs de kanalen, de boten trokken. De paardenhoofden zijn 30 meter hoog en wegen per stuk zo’n 300,000 kilo. In het Visitor Center kun je er meer over leren. Neem dan meteen een potje thee met scones en geniet tijdens je pauze van het uitzicht.

De Kelpies in Helix park bij Falkirk verwijzen naar de trekpaarden die vroeger de boten in het kanaal voorttrokken. | © Sanne van der Valk

The Trossachs National Park

Even genoeg steden gezien? In het zuiden van Schotland vind je de Trossachs, een uitgestrekt natuurgebied. In dit gebied kun je heerlijk wandelen. Wij hebben de wandeling langs de Bracklinn Falls gedaan, vlakbij het dorpje Callander. De waterval dankt zijn naam “Bracklinn” aan het gespikkelde bruin/blauwe water. Breac (Schots voor gespikkeld) en Linn (Schots voor poel).

Bracklinn Falls | © Sanne van der Valk

Vanaf het parkeerterrein ga je het bos in en loopt langs de rivier naar de waterval. De originele gietijzeren brug uit 1800 is door een overstroming in 2004 vernietigd. In 2010 is er een nieuwe houten brug voor in de plaats gekomen waar vanaf je recht op de Bracklinn Falls kijkt. Aan de overzijde van de rivier vervolg je de route. Deze voert eerst door het bos waar hoge naaldbomen domineren. We lopen er moederziel alleen en tussen de bomen hangen slierten nevel. Nadat je het bos uit bent, krijg je een riant uitzicht over de Schotse Glenns, de valleien. Door de vallei loop je met een bocht terug naar het parkeerterrein. De wandeling is voor een gemiddelde wandelaar goed te doen en niet te lang (2 uur met pauzes). Wandelschoenen zijn wel fijn omdat het langs de rivier nat kan zijn.

Stirling Castle

Nog een machtig kasteel is dat van Stirling. Hoog gelegen bovenop een berg langs de rivier Forth huisde het een aantal van Schotlands machtigste en beroemdste mensen zoals Mary, Queen of Scots en James I en James IV. Hier werden ook een aantal van de beroemdste veldslagen uitgevochten tussen de Schotten en Engelsen, zoals de Battle of Stirling Bridge (William Wallace, ook wel bekend als Braveheart) en de Battle of Bannockburn (Robert Bruce). In 50 jaar tijd wisselde het kasteel 8 keer van eigenaar.

Het kasteel is gigantisch. Er is een uitgebreide tentoonstelling over het vroegere leven in het kasteel, de veldslagen en de verschillende eigenaren. Het opvallendst is het zalm-roze/oranje gebouw, the Great Hall, die James IV heeft laten bouwen. Het houten plafond is spectaculair. Ook beroemd zijn de Stirling Heads, houten portretten die ooit in de plafonds waren verwerkt. Wie goed kijkt, kan ook Franse invloeden ontdekken zoals gargoyles langs de buitenmuren. Zo hoopten verschillende koningen dat hun Franse echtgenotes zich beter thuis zouden voelen in Schotland.

The Highlands en Glenfinnan

Foto stop in The Highlands, onderweg naar Glenfinnan. | © Sanne van der Valk
Panorama in the Highlands. | © Sanne van der Valk

Na een week in ons huisje nabij Fallkirk, was het tijd om verder omhoog te reizen. De Schotse Hooglanden in! We hebben een lange tocht voor de boeg, vanaf Fallkirk naar Aviemore, via Glenfinnan. Hoe verder we omhoog rijden, hoe ruiger het landschap. Dit is pas écht het Schotland van de Highlanders.

De weg brengt ons dwars door The Highlands. We passeren Glencoe, Three Sisters en Ben Nevis, beroemde bergen waarvan Ben Nevis met 1344 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië is. Het landschap lijkt wel een schildering. Neem vooral de tijd en geniet van het uitzicht!

Onze bestemming waar we naar op weg zijn is Glenfinnan, dat tegenwoordig synoniem staat met Harry Potter. Hier staat het inmiddels wereldberoemde Glenfinnan Viaduct, onderdeel van de spoorweg dwars door de bergen van Fort William naar Mallaig. Hier rijdt de “Hogwarts Express” normaliter en de treinreis is één van de mooiste op aarde. Als je mazzel hebt en op het juiste moment bij het Viaduct bent, zul je de stoomtrein daadwerkelijk over de spoorbrug voorbij zien komen.

Het Glenfinnan Viaduct, beroemd door de Harry Potter films. | © Sanne van der Valk
  • Wil je de treinrit in de Hogwarts Express maken? Dan moet je ver van tevoren al een kaartje kopen. Houd daar dus rekening mee!
Loch Shiel | © Sanne van der Valk

Vergeet niet om van de omgeving van Glenfinnan te genieten want dat is minstens zo spectaculair als de spoorbrug. Je kijkt recht tegen de punt van Loch Shiel, waar ook het monument voor Bonnie Prince Charlie staat. Wij spotten er ook onze eerste herten, die verkoeling zoeken in het Loch vanwege het warme weer.

Loch Ness en Urquhart Castle

Loch Ness gezien vanaf de vestingmuur van Urquhart Castle. | © Sanne van der Valk

Het wereldberoemde Loch Ness zal waarschijnlijk op iedereen zijn lijstje staan bij een bezoek aan Schotland. Ook wij hebben het monster, Nessie, niet gespot. Wat we wel hebben bezocht is Urquhart Castle, een kasteel uit de 13e eeuw dat aan de oevers van Loch Ness ligt. Tegenwoordig is het een ruïne, maar vroeger was het het één van de grootste kastelen van Schotland. Net als Stirling werd ook Urquhart geplaagd door constante vijandige overnames. Oorspronkelijk was het eigendom van de MacDonalds, maar het werd na ingrijpen van de Engelse kroon aan de Grants gegeven. Wat volgde was een jarenlange strijd tussen de MacDonalds en Grants over Urquhart. De MacDonalds plunderden het kasteel meerdere keren succesvol, waarna de Grants het keer op keer repareerden. De Britse koningin Mary II trouwde met de Nederlandse Prins van Oranje, Willem Hendrik. Zij steunden de Grants en waren de laatste Engelse staatshoofden die garnizoenen stationeerden op Urquhart in de strijd tegen de Jacobieten. In 1690 bliezen de Grants en het garnizoen bij het verlaten van het kasteel de poorten op. Opdat het nooit meer door een MacDonald kon worden ingenomen. De ruïnes zijn evengoed nog imposant en de Grant Tower kun je ook deels in. Een scone in het restaurant met een Engelse afternoon tea is een mooie afsluiter van een bezoek aan Urquhart. Wie wil kan ook vanaf het kasteel een boottocht over Loch Ness maken.

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle | © Sanne van der Valk

Eilean Donan Castle is een plaatje. Geen wonder dat het schittert in talloze films. Van Highlander en James Bond tot Made of Honour. Naast dat het kasteel spectaculair gelegen ligt aan drie zee-Lochs die verbonden zijn met de oceaan, is de weg er naar toe ook adembenemend. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en diende als bescherming tegen invallen van de vikingen. In 1719 is het grotendeels vernietigd door de Engelsen toen ze erachter kwamen dat er Jacobieten huisten. In 1912-1932 is het huidige kasteel herbouwd met de originele stenen. Dit was het levenswerk van luitenant-kolonel John MacRae-Gilstrap. Hij voegde ook de huidige loopbrug toe. Hierna is het altijd in het bezit van de MacRae’s gebleven die hun huis hebben opengesteld voor het publiek. Zo geven zij de geschiedenis van het kasteel door aan toekomstige generaties.

Isle of Skye – Fairy Pools

Fairy Pools, Isle of Skye | © Sanne van der Valk
© Sanne van der Valk

Als je naar Eilean Donan Castle gaat, is het maar een korte rit verder naar het schiereiland, Isle of Skye. Via de brug bij Kyle of Lochalsh steek je met de auto over. Dit eiland is soort van Schotland in het klein. Met valleien, bergen en kustdorpjes. Het staat daarentegen ook bekend om zijn wispelturige weer. We vertrekken met zon bij Eilean Donan Castle en zijn onderweg naar de “Fairy Pools” net onder het midden van het eiland. Op Skye zien we de donkere wolken al boven de bergen hangen. Als we eenmaal het weggetje naar de Fairy Pools inslaan, stortregent het. Op slakkentempo rijden we omhoog. Eenmaal aangekomen regent het wat minder. Regenpak en paraplu zijn in Schotland geen overbodige luxe, net als stevige waterdichte wandelschoenen. Gelukkig neemt de regen steeds verder af en verandert in een zacht gemiezer. De Fairy Pools zijn een reeks van mini-watervallen en poelen die vanaf de berg naar de vallei lopen. Ondanks het slechte weer is het een idyllische plek zo tussen de bergruggen. Helaas is dat alles wat wij van Skye kunnen bekijken want er wacht ons nog een lange rit terug naar Aviemore.

The Cairngorms National Park

Loch Garten nabij Boat of Garten. | © Sanne van der Valk

The Cairngorms National Park is twee keer zo groot als The Trossachs en is omringd door de bergen van de Hooglanden. Helaas hebben we niet genoeg tijd om dit gebied echt goed te verkennen, maar we maken wel een mooie wandeling in de buurt van ons huisje in Boat of Garten. De wandeling voert ons naar Loch Garten en Loch Mallachie door een beschermd stuk naaldbos. Dit is één van de weinige plekken in Schotland waar de rode eekhoorn nog voorkomt en niet verdrongen is door zijn grijze neef. Ook leven hier verschillende soorten korhoenders, net als herten en visarenden. Wij komen geen dieren tegen tijdens de wandeling, maar we hebben de korhoender wel een keer eerder langs de kant van de weg gezien. De wandeling voert door het bos en langs de randen van de Lochs. Vanaf de oevers heb je mooi uitzicht op de bergen van de Cairngorms in de verte. Heerlijk om even te ontspannen en tot rust te komen na het vele rijden en om de laatste dagen van onze vakantie door te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s