Veelgestelde vragen (FAQ)

Vormgeving

Hoe lang ben je bezig met een grafische opdracht?
Dat hangt af van de opdracht. Uitgaande van een bedrijfslogo ben ik daar over het algemeen zo’n 8 tot 20 uur mee bezig.

Waarom varieert het tijdsbestek zo?
Omdat de tijdsduur erg afhangt van de wensen en voorkeuren van de opdrachtgever. Hoe besluitelozer deze is, hoe langer het voor mij duurt om een logo te ontwerpen dat aan alle wensen voldoet. Heeft de klant al van te voren een duidelijk idee voor zijn of haar logo, dan heb ik meteen een solide basis om op verder te bouwen.

Zijn er basisaspecten waar ik van te voren al rekening mee kan houden?
Jazeker! Als opdrachtgever kan je van te voren alvast nadenken over een aantal zaken als de vorm, kleuren en uitstraling die je wilt hebben. Er zijn online ook genoeg tips en richtlijnen te vinden die je op weg kunnen helpen. Dit zijn er twee die ik vaak gebruik als eerste kennismaking: Het ultieme bedrijfslogo in vijf stappen en 5 Tips voor een succesvol bedrijfslogo. Natuurlijk is het niet zo dat deze regels allesbepalend zijn, maar ze vormen wel een goede oriëntatie en kunnen wellicht tot (andere) creatieve ideeën leiden.

Waarom moet ik een contract ondertekenen en wat houden die rechten in?
Voor zowel grafische opdrachten als fotoshoots vraag ik u een contract te tekenen. De redenen hiervoor kunt u onderaan deze pagina terug lezen.

Fotografie

Doe je alleen dierenfotografie?
Nee, ik sta echt voor alle uitdagingen open! Dierenfotografie is wel altijd mijn passie geweest en vind ik erg leuk om te doen, maar dankzij mijn minor fotojournalistiek ben ik thuis in allerlei soorten fotografie. Portretten of familie fotoshoots vind ik net zo uitdagend om te doen net als product- en macrofotografie. Voor Stichting Dierenambulance Kennemerland maak ik al enkele jaren fotoreportages over het reilen en zeilen van de organisatie en ook dat heeft zijn charme. Wat dat betreft neem ik elke uitdaging aan.

Heb je een studio?
Nee, ik heb geen eigen fotostudio. Dit omdat ik er zelf van overtuigd ben dat dieren zich in hun eigen omgeving het best op hun gemak voelen en zich dus ook het best en natuurlijkst laten fotograferen. Ook mensen reageren natuurlijker als ze niet in de schijnwerpers van een studio staan. Ook al denken ze zelf vaak dat ze niet overdreven poseren, vaak doen ze dat onbewust wel. In je eigen omgeving heb je sneller de kans om een uniek, ontspannen momentje te pakken wat ook veel natuurlijker foto’s oplevert. Tot nu toe hebben we ook altijd een mooi plekje in huis of buiten gevonden met een rustige achtergrond voor de foto’s. Mocht er echt geen goede achtergrond of bijvoorbeeld alleen een heel donkere achtergrond zijn, dan kan ik gebruik maken van mijn eigen draagbare foto-achtergrond.

Met wat voor apparatuur werk je?
Ik heb een spiegelreflex camera van Canon met een Canon EFS 18-55 mm lens en een Canon EFS 55-250 mm lens. Daarnaast heb ik onder andere een externe flitser, twee statieven, een macro-opzetlens, verschillende filters en een draadloze sluiter. Ook heb ik verscheidene lampen om eventueel extra bij te lichten en heb ik een draagbare foto-achtergrond om zo nodig een egale achtergrond te kunnen creëren. 

Hoe ga je tijdens een fotoshoot te werk en hoe verloopt de afwikkeling?
Voor een fotoshoot kom ik ongeveer een dagdeel over de vloer. Eerst kijken we naar een mooie plek in huis of buitenshuis waar we de fotoshoot zullen houden. Op de locatie waar we gaan fotograferen, stel ik eerst mijn camera goed in en schieten we wat oefenfoto’s. Als alles goed staat, gaan we gewoon lekker aan de slag. Afhankelijk van uw wensen en voorkeuren, zullen we een reeks foto’s maken waarbij er tussendoor genoeg tijd is om gezellig te kletsen en om uw eigen ideeën aan te dragen. Daarna ga ik thuis alle foto’s nabewerken en van de besten maak ik een selectie. Deze selectie plaats ik in mijn Oypo webshop waarna u een privélink krijgt naar de map met foto’s. Uw foto’s zullen dus niet zichtbaar zijn voor anderen, alleen voor u. Uit deze serie mag u vervolgens een x-aantal foto’s kiezen afhankelijk van welk fotopakket u gekozen hebt. De uitgekozen foto’s zal ik daarna omzetten in hoge resolutie en per WeTransfer naar u mailen. Om meer te weten te komen over wat WeTransfer is en hoe het werkt, verwijs ik u graag naar hun website. Via WeTransfer kunt u de foto’s downloaden en vervolgens gebruiken voor privé gebruik. 

Waarom zijn jouw prijzen relatief laag in vergelijking met andere fotografen?
Dit komt omdat ik niet alleen van mijn fotografie hoef rond te komen. Ik werk onder andere als freelance redactioneel vormgeefster bij de Volkskrant. Ik werk daar vrij regelmatig dus heb ik een redelijk stabiele basis wat betreft mijn financiën. Hierdoor hoef ik nog niet de volle mep voor mijn fotografie te vragen. Ik vind fotograferen gewoon enorm leuk om te doen, dus is dit voor mij op het moment een ideale combinatie en kan ik minder vragen dan mensen die alleen van hun fotografie rond moeten komen. Daarnaast stuur ik de foto’s van een fotoshoot alleen digitaal, ook hierdoor is de prijs lager. Als u bepaalde foto’s wilt laten afdrukken of na bestellen op canvas, kan dit via mijn webshop bij Oypo tegen bijbetaling. Meer daarover kunt u lezen bij de volgende vraag.

Ik krijg de foto’s in principe alleen digitaal, maar kan ik ze ook als foto na bestellen?
Het klopt dat u in principe alleen de foto’s digitaal per WeTransfer krijgt toegestuurd. Mede daardoor zijn mijn prijzen lager dan bij andere fotografen. Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om tegen bijbetaling de foto’s te laten afdrukken en na bestellen via mijn webshop bij Oypo. Naast het printen van foto’s is er nog veel meer mogelijk, zoals de foto’s op canvas bestellen, op hout, als koffiemok etc. Dit kunt u heel eenvoudig doen via uw persoonlijke fotomap in Oypo. U krijgt van mij hiervoor een link toegestuurd na de fotoshoot waarin uw foto’s staan. U kunt op de website van Oypo meer lezen over het afhandelen, bestellen en de verschillende fotoproducten.

Wat als mijn huisdier(en) op de dag van de fotoshoot echt niet mee willen werken?
Tot nu toe is dit bij mij nog niet voorgekomen, maar dieren kunnen altijd een keer hun dag niet hebben. Ik dwing ze dan ook nooit om bepaalde handelingen te verrichten alleen voor de foto. Natuurlijk wordt er wel eens met een snoepje of traktatie de aandacht getrokken, maar als een dier niet wil dan wil hij niet. Als de fotoshoot hierdoor totaal in het honderd loopt, plannen we kosteloos een vervangende fotoshoot in.

Waarom moet ik een contract ondertekenen en wat houden die rechten in?
Je moet een contract ondertekenen vanwege een aantal redenen, de belangrijkste voor mij zijn:
1) Als ZZP’er moet ik mezelf beschermen tegen mensen die misbruik willen maken van mijn werk. Een contract laat zien dat ik met een bepaalde opdrachtgever een overeenkomst heb en het dient voor mij (en de opdrachtgever) als boekingsbewijs.
2) Bij fotografie is het zo dat de maker van de foto’s (in dit geval ikzelf) automatisch ook alle rechten van de foto’s bezit. De foto’s die ik maak tijdens een fotoshoot en uiteindelijk aan de klant geef, mogen dan ook alleen voor privé doeleinden worden gebruikt. De klant mag de foto’s dus niet gebruiken om bijvoorbeeld af te drukken in een bedrijfsfolder, om in te sturen voor een wedstrijd of om ze commercieel te gebruiken. Het auteursrecht ligt bij en blijft van mij. Helaas weet iedereen tegenwoordig hoe makkelijk het is om foto’s te kopiëren, waardoor ik winsten kan mislopen. In zulke gevallen werkt een contract als een soort verzekering waarmee ik kan aantonen dat ik de foto’s heb gemaakt en dat ze nu onrechtmatig worden gebruikt. Ik kan dit dan eventueel verhalen op degene die mijn foto’s heeft “gestolen.”

Een contract is dus voor mij heel belangrijk om te kunnen bewijzen of iemand mijn foto’s (maar ook logo’s en andere ontwerpen) onrechtmatig gebruikt.

Zijn er dingen waar ik op moet letten voorafgaande aan de fotoshoot?
Er zijn wel een aantal dingen waar u alvast over na kunt denken.
* Overdag kan je het beste fotograferen vanwege het daglicht. Maar midden op de dag is de kleur van daglicht het hardst en koelst. Vroeger op de ochtend of later op de middag, heeft daglicht een meer “gouden” kleur waardoor foto’s er warmer uitzien. Daarom is het het fijnste als u beschikbaar bent tussen 09:00 en 12:00 of tussen 14:00 en 17:00. Het moet dan natuurlijk wel zonnig zijn, wil je daarvan kunnen profiteren en in de winter wijken deze tijden natuurlijk af omdat het dan sneller donker wordt.
* Daarnaast is het zo dat bij groepsfoto’s iedereen dezelfde kleur (of tint) kleding moet dragen. Teveel verschillende kleuren in een groepsfoto ogen druk en leiden af. Als iedereen ongeveer dezelfde kleuren of variaties van dezelfde kleur draagt, is het beeld rustiger en zorgt het voor een mooie, samenhangende sfeer.
* Is er een foto die u al heel lang wilt hebben? Bijvoorbeeld een foto van het hele gezin samen? Geef dit dan van te voren alvast aan zodat ik hier rekening mee kan houden tijdens de fotoshoot. Heeft u een leuke foto online gezien als inspiratie? Dan mag u die gerust sturen zodat we kunnen kijken of we daar iets mee kunnen doen tijdens de fotoshoot.

Is er na het lezen van deze vragen iets niet duidelijk of heeft u andere vragen? Ik probeer ze graag te beantwoorden. Neem dus gerust contact met mij op door een e-mail te sturen naar: sanne.vdvalk@gmail.com. Ik probeer altijd binnen 24 uur antwoord te geven, maar uiterlijk binnen 48 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s