Waarom ben ik gaan reizen?

Reizen, het is een droom van heel veel mensen. Ook die van mij. Maar waarom deed ik het dan nooit tot ongeveer 3 jaar geleden? Die vraag heb ik mezelf vaak gesteld en de conclusie achteraf is: omdat ik het niet durfde.

Veel van mijn leeftijdsgenoten gingen allang backpackend de wereld rond. Ook online las ik steeds “je moet minstens 1 keer in je eentje al backpackend naar een ver land want dat is pas echt reizen”. Daardoor kreeg ik steeds meer het gevoel dat als je dat níét deed, je eigenlijk geen “echte” reiziger bent. En backpacken, dat wist ik zo net nog niet. Net als in mijn eentje reizen.

“Na mijn studie”, was de smoes die ik telkens gebruikte als mensen vroegen naar mijn verre vakantieplannen. Er gebeurde het één en ander met mensen rondom mij heen. Weer een goed excuus om niet ver weg te gaan. Na mijn studie rolde ik meteen het werkveld in. Want als je midden in de crisis meteen aan de slag kon, dan was dat toch verstandiger dan de wereld rond reizen?

Zo was er altijd wat waardoor ik mijn dromen, want die waren er zeker, steeds weer uitstelde. Her en der een korte stedentrip in Europa daargelaten.

Tot het moment dat een naaste plots overleed. Ze reisde nog op hoge leeftijd de wereld rond en deed waar ze zelf zin in had. We hadden het er vaak over. En telkens weer zei ze: “Ga toch lekker doen wat je leuk vindt San! Hoe en wat dat is, is voor iedereen verschillend. Als je maar je dromen en je hart volgt, dat is het belangrijkst.” Ze genoot zo van het leven, was zo optimistisch en weigerde alleen het slechte in de wereld te zien. Pas nadat ze er niet meer was, viel eindelijk het kwartje.

Want het maakt niet uit op wat voor manier je reist, met wie, of wat voor soort vakantie je doet. Voor mij gaat het erom dat ik mijn dromen probeer waar te maken. Want je móét helemaal niks. Het enige wat je aan jezelf verplicht bent, is dat je iets doet wat je leuk vindt.

In het najaar na haar overlijden, vloog ik met een vriendin naar Madeira en Gran-Canaria. Het startsein was gegeven. Sindsdien volgden standaard zo’n 2 reizen per jaar, waarbij ik steeds weer een stapje verder ging. Met als hoogtepunt in mei 2018 mijn eerste verre reis naar Canada. Waar een groot deel van mijn dromen in vervulling ging: walvissen fotograferen in het wild, heel veel wildlife zien en de meest waanzinnige natuur ontdekken.

Ik wil mijn avonturen en fotografie nu graag via mijn reisblog met jullie delen. Om te laten zien dat iedereen kan reizen en dat het echt niet uitmaakt in wat voor vorm die reis is. Natuur, wildlife, geschiedenis en cultuur staan in mijn reizen centraal. De wereld is zo mooi, maar we zorgen er niet altijd goed voor. Daarom probeer ik zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn tijdens mijn reizen en laat ik jullie zien hoe je zelf een steentje bij kan dragen aan een gezondere wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s