Waarom ben ik gaan reizen?

Reizen, het is een droom van heel veel mensen. Ook die van mij. Maar waarom deed ik het dan nooit tot ongeveer 3 jaar geleden? Die vraag heb ik mezelf vaak gesteld en de conclusie achteraf is: omdat ik het niet durfde.

Veel van mijn leeftijdsgenoten gingen allang backpackend de wereld rond. Daardoor kreeg ik steeds meer het gevoel dat als je dat níét deed, je eigenlijk geen “echte” reiziger bent. En backpacken, dat wist ik zo net nog niet. Net als in mijn eentje reizen.

Tot het moment dat een naaste plots overleed. Ze reisde nog op hoge leeftijd de wereld rond en keek altijd weer met verbazing naar al het moois op onze planeet. We hadden het er vaak over. En telkens weer zei ze: “Ga toch lekker je dromen volgen San! Hoe en wat dat is, is voor iedereen verschillend. Als je maar je hart volgt, dat is het belangrijkst.” Ze genoot zo van het leven, was zo optimistisch en weigerde alleen het slechte in de wereld te zien. Pas nadat ze er niet meer was, viel eindelijk het kwartje.

Want het maakt niet uit op wat voor manier je reist, met wie, of wat voor soort vakantie je doet. Voor mij gaat het erom dat ik mijn dromen probeer waar te maken. Want je móét helemaal niks. Het enige wat je aan jezelf verplicht bent, is dat je iets doet wat je leuk vindt.

In het najaar na haar overlijden, vloog ik met een vriendin naar Madeira. Het startsein was gegeven. In de jaren erna heb ik meerdere gave reizen mogen maken. En heel veel dromen mochten al uitkomen. Bij mij staan daarin vooral natuur, wildlife en cultuur centraal. Ik word van niks blijer dan met mijn camera oog in oog staan met wilde dieren. In mei 2018 maakte ik mijn eerste verre reis naar Canada. Waar één droom al in vervulling ging: walvissen zien in de vrije natuur. Oktober 2019 kwam een andere kinderdroom van me uit: oog in oog staan met de Big Five in Afrika!

Ik wil mijn avonturen en fotografie nu graag via mijn reisblog met jullie delen. Om te laten zien dat iedereen kan reizen en dat het echt niet uitmaakt in wat voor vorm die reis is. En ik wil proberen mensen te stimuleren wat beter voor de planeet te gaan zorgen. Zo raap ik in mijn vrije tijd regelmatig zwerfafval in mijn buurt, doe ik vrijwilligerswerk voor de Dierenambulance Kennemerland en probeer ik steeds meer plastic uit mijn leven te bannen. In de blogsectie van mijn site wil ik laten zien op wat voor simpele manieren je al kan helpen. Maar ook ik struggle af en toe met de tegenstrijdigheid. Want natuurlijk is reizen op zich niet het meest milieuvriendelijkste tijdverdrijf. Maar ik vind wel dat reizen op een positieve manier je leven verrijkt en dat je met alleen maar vingerwijzen ook nergens komt. Daarom probeer ik ook op reis heel bewust te kiezen voor milieuvriendelijker alternatieven. Want: shoot only photographs and only leave footprints behind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s